Bygga om målkoppar

För att ett spel ska vara av tävlingsmodell så behöver man bygga om målkopparna. Detta för att den ordinarie målkoppen är för grund. För att ett mål ska vara giltigt så ska pucken ligga kvar i målet.

Tygval

Valet av tyg är viktigt. Ett stelt eller för elastiskt tyg gör att puckarna lättare hoppar ut ur målet. Så ett spetsgardinstyg är att föredra. Spetstyget har många fördelar som målpåse. Tyget är tunt och lätt och om målpåsen sticker upp så kan puckens egen tyngd trycka ner påsen i rätt läge. Sen så blir det hållbarare och lossnar inte för att limmet hamnar på båda sidorna om tyget när man limmar. Ett spetstyg är också fullt av hål, så damm och puckspån kan ramla igenom istället för att följa med pucken upp på isen. Vilken färg man vill ha är upp till var och en och tyget är billigt att köpa.

Sax och papperTejpa fast mallen

Tyget klipper man till i bitar om 16 x 16 cm. Ska man bygga om många spel inför en turnering så är det bra att man ritar upp en fyrkant på ett papper och använder som mall. Tejpa fast papperet på ett bord en bit från kanten. Sätt tejp över alla linjerna också, för saxen har en förtjusning i att vilja sticka hål på papperet efter ett tag.

TillklippningFärdig tygbit

Sedan är det bara att sätta igång och klippa. Förslagvis så klipper man långa remsor av tyget som är 16 cm breda, för att sedan klippa av dem till fyrkanter. Det är inte så noga om en bit blir 15 x 15 eller 17 x 17. Men inte större för då når den färdiga påsen ner i bordet när man spelar. Mindre så blir tyget för utsträckt. I båda fallen så ökar risken för utstudsar markant.

När du klippt till alla bitarna så är det dags att börja klippa bort målkopparna på själva spelet. En process som tar sin tid. Speciellt om man ska klippa bort på många spel. Det är ju två stycken på varje spel.

InnanDra ur puckutkastarenPuckutskastaren

Börja med att lägga spelet upp och ner så att du enkelt kan komma åt koppen. Ta tag om puckutkastaren och dra loss den ur sargen. Bänd isär fästet och plocka bort själva utkastaren.

Börja bryta bortBryt bort allt

Börja bryta bort bitar av plast längs med den bakre delen av koppen. Ta inte för stora bitar. När du blivit mer van att bryta och lärt dig hur plasten uppför sig, så kan du bryta större bitar på en gång. Hela koppen ska bort så rensa bort allting ända ner till de plana tungorna som ligger emot själva isen.

Bryt bort fästetTa bort så mycket som möjligt

Gör lika dant på bägge sidor om fästet till puckutkastaren. Avsluta med att bryta av fästet. Lämna inte kvar dem då de ofta bidrar till ökat  antal utstudsar. Man behöver inte lämna kvar dem som stöd för isen. Isen klarar sig fint utan dem.

Resna bort främre delen

Nu kan du bryta bort framkanten av koppen. Här lämnar du den sista centimetern i framkanten. Många gånger kan man plocka bort hörnen med tången och sedan bryta bort den sista raka biten enkelt med fingrarna.

Färdigt

När allting är borttaget så ska det se ut så här. Dags att sätta i den nya påsarna.

Inpassning av tygLimmning 1Limning hörnen

Ta tygbiten och måtta in den på mitten mot målet.

Limma nu fast tyget på insidan av bakkanten. Inte på utsidan mot vänsterytterspåret. Detta för att det inte ska bli lim ivägen för vänsteryttern. Använd en limpistol och tryck limmet genom tyget mot plasten. Använd limpistolens varma munstycke och stryk ut limmet över hela tygets längd. Tyget sitter nu inuti limmet vilket gör limningen hållbar.

Var noga med att limma i hörnen. Det är där som påfrestningarna är störst.

Limning 3

Ta nu framkanten av tyget och limma fast det på utsidan av målkoppen, på listen mitt emellan målkoppen och målvakten. Håll tyget mot listen och pressa limmet genom tyget med spetsen av limpistolen. Var noga med hörnen.

Tygvikning

Ta nu tag i tyget och håll upp det som ett tält. Ta tag i mitten av ena kanten och placera det mot mitten av sidan på koppen.

Limma sidaLimma hörn

Limma nu fast sidan längs med utsidan på koppen. Gör som förut. Håll tyget emot plasten och limma genom tyget. Pressa ut limmet med spetsen. Det ska bli små flikar ute i hörnen.

Vik nu in ena fliken mot kortsidan och limma fast den. Se till att limmet går igenom alla lager av tyg. Vik sedan in den andra fliken och limma fast den också. Gör nu samma sak med andra sidan.

Kolla stängernaFärdig påse

Kontrollera att både målvaktspaken och vänsteryttern kan löpa fritt över påsen. Om det tar i någonstans så justera till det. Är det limmet som tar i så värm det med pistolens spets och putta undan det. Har du gjort rätt från början så ska det inte bli några problem.

Målpåsen är nu klar att användas. Den kommer att hålla under längre än vad spelet i övrigt kommer att hålla.

Man kan också limma med silicon om man inte vill hålla på med smältlim och pistol. Fördelen med silicon är att det inte är varm och man riskerar inte att bränna sig. Men det finns flera nackdelar med silicon. Silicon innehåller bindemedel som inte är så bra att andas in. Om man vill använda silicon istället så köp silicon för akvarielimning i en zoobutik. Detta silicon använder ättika som lösningsmedel. Sticker bra i näsan men är mindre hälsovådligt att andas in. Sen har silicon mycket längre torktid. 1-3 dygn mot ett par minuter för smältlim.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s