Läromedel

Bordshockeyskolan vänder sig till framför allt dig som vill lära upp andra. Till exempel en grupp barn/ungdomar. Då är det bra att lägga upp en strategi för hur träningen/skolan ska gå till. Det är viktigt att planera in både pass med träning på vissa moment, likväl som att det ska vara roligt. Börja med att skaffa en lämplig lokal. Många gånger kan man höra med en närliggande skola om de kan bistå med en lokal, mot att man håller kurs för intresserade elever. Skolbarn är bästa plantskolan för nya bordshockeytalanger. Bor man i hyreshus så finns det ofta en gemensam lokal som man kan få tillgång till. Man behöver kunna få ha lokalen vid samma tid en gång i veckan eller varannan vecka minst. Helst samma veckodag. Tiden bör inte vara senare än klockan 19.00. Det ska inte bli för sent innan barnen/ungdomarna kommer hem. Dessutom är det bra om man har möjlighet att förvara hockeyspelen i anslutning till lokalen. Det är inte alltid något som finns, men man kan alltid önska det.

passningsdags.jpgSen är det alltid bra om man är två om att hålla kursen. Det är en del med att ordna till bord och spel innan själva träningen sätter igång. Skulle någon vara sjuk eller få annat förhinder så behöver man inte ställa in kursen.

Varje lektion bör vara på 60-90 minuter. Längre tid blir bara jobbigt. Tiden planerar man upp så att den både blir effektiv och lekfull.

Antalet elever är mest lämplig på en grupp om 10-12 stycken. Med äldre ungdomar kan man ha fler i gruppen, men tänk på att det lättare om onödigt babbel och okoncetration vid större grupper. Då behöver man vara säker på sin sak och ha ett stort ledarsinne.

Börja varje lektion med att det inte finns några puckar utlagda. Det är så mycket svårare att samla ihop gänget för genomgång om de står och spelar. Extra viktigt är det de första gångerna innan de lärt sig vett och etikett.

Påminn alla om att det är en gentlemannasport. Man är alltid trevlig både på och vid sidan om planen. Man tar alltid i hand och tackar för god match. Man kan gärna också ta i hand innan och presentera sig. Något som är bra ute på tävlingar. Då vet man att man spelar mot rätt person.

Efter ”välkommen och goddag” så börjar man med att visa och berätta vad dagens träning ska handla om. Hur man gör, och då börjar man alltid med grundvarianten. Blanda inte in en massa finesser. Det får komma senare. LÅt sedan alla få träna på varianten, inspelet eller vad du nu valt, under tio minuter. Ta fem minuter för frågor.

Sedan kör man passningsträning. Hur tråkigt det än är så är det den allra viktigaste grundstenen. Avsätt tio minuter för passningsträning. Bestäm i förväg vilka passningsvägar som de ska träna på.

Nu har det gått cirka en halvtimme. Resten av tiden ägnar man åt matchträning. Gör iordning ett spelschema där alla deltagarna möter varandra. Spela vanliga 5 minutersmatcher och påminn dem om att tacka för matcher och att man skjuter in alla spakarna efter sig. De allra flesta krokiga spakar blir just krökta på grund av att de inte skjutits in efter matchen.

DSC00167Man kanske inte har tid att spela alla matcherna samma dag, så då får man helt enkelt spela de omgångar man hinner och fortsätta nästa gång.

Avsluta varje lektion med att samla ihop alla innan de springer iväg. Ge dem en läxa till nästa gång. Till exempel så kan man göra iordning ett protokoll där de får fylla i hur det gick. Läxan behöver inte vara supersvår eller jobbig. Till exempel: gör 10 skyfflar , passa mellan backarna tio gånger eller gör tio centerfinter varje dag. Läxan ska inte ta mer än tio minuter att göra hemma.

Använd gärna videoklipp. En hel del hittar du här på Bordshockeyskolan, men det finns massor av videoklipp från olika matcher på Youtube.

Att filma är kanon att göra under en kurs. Videofilma varje elevs första match. Sedan spara du dem tills de är på avslutningstillfället. Då kan man plocka fram och visa dem hur de spelade då. Video kan även användas som läxa. Tex att eleverna får spela in en videosnutt på någon minut när de tränar.

Ha även ett mål i slutet av kursen. Ett fint mål är att man låter SM-avgiften bli en del av kursavgiften. Startar du kursen på hösten så är det ett perfekt mål att ta med dem alla på SM under efterföljande vår. De får ju vara med i rookie-klassen och alla andra klasser som de platsar i.

Ta även komtakt med ABF. Då har du möjlighet att anordna skolan som en studiecirkel. Studiecirkeln ska bli godkänd av ABF och med hjälp av Bordshockeyskolan så kan du skapa det kursmaterial som du behöver. Vissa studiecirklar berättigar även till arvode för cirkelledaren. Hör med ABF i ditt län.

Lycka till nu med att ta fram nästa gäng elitspelare!

/ Sissie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s