Lektion 36 – Behålla pucken

Något utav det viktigaste inom bordshockey, förutom att göra mål, är att behålla pucken. Låter enkelt men det är det inte. Även om man kan bara stå stilla långa stunder så tiden går, så får man inte göra det. Det finns begränsningar för hur länge som man får vara passiv.

Det finns inte många ställen där man får vara ifred med pucken. Längs med sargerna förstås. Men sista biten på vänsteryttern vid offensiva blå kan man tycka att man får vara ifred med pucken. Men inte då. Motståndarens högerytter når långt. Betydligt längre än vad man tror. Dessutom så är det lätt att med högeryttern slå till på vänsterytterns fria fot, så att man tappar pucken.

Det är viktigt att hålla in klubban nära på flera ställen. Till exempel längst upp på vänsterbackens spår. Sticker man ut med klubban in mot centern så blir man av med pucken direkt. Ett vanligt misstag som man gör som nybörjare. Något som mer erfarna spelare utnyttjar. Så håll in klubban.

Någon som man lätt missar är att även om motståndaren inte kan nå pucken med klubban så kan de ofta nå tillräckligt långt så de kan klippa till på gubbarna, som i sin tur slår iväg pucken.

Det gäller också att hålla huvudet kallt när pucken hamnar hos backarna. Samla ihop dig själv, ta ett andetag och ta det lungt. Det är mycket lätt hänt att man i stundens allvar bara skickar iväg pucket upp mot mål planlöst. Det är betydligt bättre att ta det lungt, göra ett ordentligt uppspel och planera sitt spel.

Håll också huvudet kallt om du ligger under. Att ha släppt in några mål får stressen att komma, vilket är en större motståndare än personen på andra sidan bordet. Ta en passning i taget, ett anfall i taget och ett mål i taget. Att attackera planlöst gör bara att försvaret luckras upp. Så behåll pucken inom laget. Slå säkra passningar. Sök lägen och ha långa anfall. Var stadig på handen och slå ordentliga passningar som kommer fram. Utnyttja alla de ställen där motståndaren inte kan nå pucken. Utgå därifrån när du gör dina anfall och inspel.

Så träna mycket på att slå passningar både själv och mot en motståndare. Försök inte stånga dig förbi ett tätt försvar. Om ett uppspel till vänsteryttern fastnar på ”muren” av försvarare så plocka åt dig pucken backa hem och börja om.

Det finns många saker att tänka på när man spelar och de flesta av dem upptäcker man med tiden. Ovanstående saker är till för att hjälpa dig en bra bit på vägen till att bli en bättre spelare. Så kämpa på.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s