Lektion 31 – Mårdellare

Det finns flera olika kombinationer som är snarlika varandra. Detta för att det hela tiden utvecklas nya sätt att göra sakerna på. Många får egna namn. C 29 är en av dem som jag visade i förra lektionen. Mårdellaren är en annan. Den bygger på Prototypen men är tagen ett steg längre för att skapa en bra målchans genom att motståndaren blir upptagen med att försvara sig mot ett vanligt vänsteruppspel.

Mårdellaren kräver att man redan innan har gubbarna på rätt plats och i rätt possision. Centern måste stå närmast egen blå och vänd med klubban lite åt höger, så att centern kan fånga in pucken direkt. Det är inte någon större idé att ställa centern på sin plats när man väl ska utföra en Mårdellare. Då blir det allt för lätt för motståndaren att genomskåda vad man tänker göra. Är man riktigt duktig så kan man göra den ändå, men det blir oftast inget mål i alla fall.

  • mårdellareHa pucken på vänsterbacken mellan den fasta foten och den fria foten.
  • Transportera upp pucken längs med spåret med höger hand.
  • Greppa vänsterytterns med vänster hand som om du tänker göra ett uppspel till vänsteryttern.
  • Motståndaren bör nu ta tag i högeryttern och högerbacken.
  • Gör alla tecken på att göra ett uppspel till vänsternyttern (grön linje). Vänd även ditt eget fokus till detta uppspel, så att det inte finns ett tvivel på att du ska slå denna passning.
  • Gör nu en mental helomvändning och klacka snabbt över pucken till centern istället.
  • Släpp vänsterbacken och greppa centern med höger handen istället. Detta måste gå fort innan motståndaren ens hinner reagera att du passar åt ett helt annat håll.
  • Tryck nu in pucken i målet. Det brukar sällan behövas så mycket kraft för målvakten är oftast lös.

Skulle motståndaren hinna greppa målvakten så är det ändå svårt för honom att hinna med att ställa sig på rätt ställe. Visst händer det att de hinne rädda pucken, men det är oftare en turräddning än en bra räddning.

Mårdellaren är också ett bra sätt att passa fram till centern för att göra en centerfint.

Egetligen görs själva kombinationen med en hand. Så det gäller att veta var man har sina stänger. Så kämpa på med denna utmaning.

Lämna en kommentar