Lektion 28 – Försvara sig med backarna

Försvaret är något som man måste träna på. Bland annat genom att titta på när andra spelar, men också genom att spela mot andra bättre spelare. Träna försvar är något utav det svåraste med att spela bordshockey, men ack så nödvändigt. Det spelar ju ingen roll hur många mål man kan göra, om man släpper in fler än vad man själv gör.

Målvakten har vi pratat om förut. Nu går vi till backarna. De har en mycket viktig roll när det gäller försvaret. De ska täcka upp det som målvakten inte kan täcka. Huvudarbetet för backarna är att vara ivägen för passningar in till centern, men också vara effektiva på att stå ivägen för direktskott också.

Det finns två typer av grundförsvar. Flipper och BoxFlipper är väldigt aktivt sätt att försvara sig på medan Box är ett passivt försvar. De flesta har något försvar som är delar av bägge.

försvar_1Flipper

Backarna byter possition utifrån vad motståndaren gör. Men det gäller att göra det smart. Att fara fram och tillbaka i spåret som en tok gör det bara lättare för motståndaren att tamja in en passning. Lugna sansade förflyttningar till rätt possition är mer effektivt. Till exempel:

Man ser att motståndaren tänker göra en Skyffel.  Placera då spelaren i passningens väg. Är det hög upp i spåret som du måste ställa dig, så var beredd på att flytta ner vänsterbacken några centimeter när moståndaren gör ett ryck för att gå runt backen. Möter man dessutom någon som är bra på Maltzev så gäller det att vara beredd på detta också. Målvakten får man då flytta ut mot stolpen för att täcka av den vinkeln. Men inte för tidigt. Då blir det öppet mål om motståndaren lyckas gå runt backen och få in pucken till centern. Men man kan låta målvakten stå lite mer mot stolpen. Då blir det i alla fall svårare.

Man kan också stå en liten bit nedanför passningsvägen in till centern och hugga uppåt när passningen slås. Tajmar man det rätt kan det faktiskt bli ett kontringsskott som seglar in i motståndarens mål. Ett sådant mål blir ett bonusmål.

Högerbacken jobbar nästan lika dant som vänsterbacken. Här är spåret kortare så det kan verkar som om det är enklare, Och det är det kanske, eller kanske inte. Vänsteryttern rör sig på ett annat sätt så anfallen börjar ofta långt nere bakom målet. Centern i mitten och högerbacken nere brevid stolpen med klubban mot stolpen. Detta för att skära av Gretzky-passningen. Men var beredd. När vänsteryttern börjar röra på sig så flyttar man upp högerbacken så den täcker för direktskott. Följ sedan med i vänsterytterns rörelser.

Ett hett tips är att de flesta Centrifuger passerar backens spår på det område där tekningscirkeln går över backspåret, och centimetrarna precis ovanför. Så där är det viktigast att täcka upp. Ett liknande område finns även på vänsterbackens sida. Området mellan röda mittlinjen och tekningscirkeln är flitigast använt för passningar. Och allra mest runt blålinjen. Bra att tänka på rent statistiskt.

Tänk också på var du ”lämnar” backen när du byter back. Ett anfall brukar ofta byta sida, med vilje eller av en slump. Låt inte den stillastående backen stå i området 4-7 centimeter upp från stolparna. De blir då utmärka studsmattor för missade inspel, och ett onödigt mål. Vänsterbacken placerar man endera allra längst ner med klubban mot sargen, eller mellan tekningscirkeln och blålinjen. Högerbacken kan inte gå ner bakom mål så där är den givna platsen tekningscirkeln upp till blålinjen. Eller högst upp i spåret.

Om man har sina spelare på givna platser när de inte används, så får man fatt i dem lättare när de väl ska användas. Annars så måste man kolla deras position vilket faktiskt tar tid och man tappar fokus på vad som händer på plan för en tiondels sekund. Det är lång tid i bordshockey.

försvar_2Box

Box är ett tätt försvar som fungerar väldigt väl mot de som inte kan så mycket ännu – och som inte har läst Bordshockeyskolan. Målvakten i mitten och backarna täcker stolparna. Endast enstaka utfall från backarna görs om motståndarens spel är nära målet. Box är väldigt passivt spel och effektivt när man leder en match. Men i dagsläget är det inte det bästa försvaret ändå. Det är många som är duktiga på centerfinter och det är ju fri passage för motståndaren att passa centern. Så ren Box är inget som man rekommenderar längre förutom när man ska börjar lära sig spela, för att inte fladdra omkring med målvakten som en tok.

Jag kommer att återkomma till försvarsspel i fler delar framöver.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s