Lektion 26 – Uppspel från högerbacken

Jag berättade om hur man gör uppspel från vänsterbacken i en tidigare lektion. Nu går jag igenom några varianter av uppspel från högerbacken. Den är knepigare men inte omöjlig och även här finns det flera varianter som man kan ta till. Det krävs en hel del list för att komma förbi motståndarens försvar. Men det går. Med noggrann träning och tålamod i uppspelet så kan man komma förbi.

Första varianten är att ha pucken i klykan mellan fria foten och fasta foten. Gå precis fram till blå linjen och klacka över pucken till högeryttern. Låter väldigt enkelt men med en motståndare på andra sidan så täcks denna passningsväg snabbt. Så det gäller att göra det i farten och ganska omgående när man fått pucken på högerbacken.

 

Andra varianten är att precis som på vänsteruppspelet knacka till pucken hårt och snärtigt så att den lyfter över motståndarens klubbor och över till högeryttern. Mycket svårt att få till då vinkeln är mer åt sidan än rakt framåt som hos vänsterbacken.

Tredje varianten är ännu svårare, men riktigt finurlig. Stå vid blålinjen och om motståndaren vänder sin vänsterbacks klubba in mot centerspåret så kan man göra en passning ner och endera i mål eller in bakom målet till vänsteryttern. Passningen gör man på samma sätt som när man gör en Nacka. Man kan också lägga denna passning som en långpassning till högeryttern, som får hämta upp pucken nere vid sarghörnet.

Fjärde varianten har man vänt på gubben och har pucken till vänster om spåret och på forhandsidan av klubban. Gå inte för långt upp utan håll dig vid tekningscirkelns övre halva. Går man för långt upp kan motståndaren slå till på din klubba och du blir av med pucken. Nu har du två alternativ. En rakt fram upp till centern och en till högeryttern. Vilket man ska välja beror helt och hållet på vilken väg som är ”ledig”. Denna variant är den som de flesta elitspelare väljer att använda sig av.

Femte varianten börjar på samma sätt som den fjärde, men nu tar man i lite mera och avlossar ett skott mot den högra stolpen. Man kan välja den vänstra också. Endera går pucken i mål – Hurra! – eller så studsar pucken på centern och styrs ut mot en av yttrarna. En variant som lite grann bygger på ”tur med studsen”, men eftersom det i de flesta fall slutar med ett klockrent mål eller en passning ut till en av yttrarna, så är den värd att träna på och använda sig utav. Många använden den som en skottvariant, men den är minst lika bra som uppspel också.

Sjätte varianten är för de mer vågade spelarna. En passning till vänsteryttern. Man kan passa med både forhand och backhand och ju närmare målet man gör det desto lättare. Har man pucken på backhand så är det bra att vända runt gubben medsols och slå passningen klockan åtta ungefär. Då har man redan lite extra fart på pucken och den bli lite kamouflerad.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s