Lektion 23 – Passningar

Det allra viktigaste inom bordshockeyn är passningar. Jag har nämt det förut, men nu tar vi en lektion i varför passningarna är så viktiga. Man kommer inte långt inom bordshockeyn om man inte behärskar passningarnas värld.

Varje gång man tränar så blir det lätt att man koncentrerar sig på att göra inspel och centerfinter. Visst är det bra att träna på dem, men man har ingen större nytta av dem om man inte kan få fram pucken. Att på måfå slå iväg pucken och hoppas att den kommer fram till rätt gubbe är inte heller något man kan bygga upp sitt spel på.

När man spelar en match har man inte så mycket tid på sig att bestämma sig för var man kan passa. Motståndaren täcker upp de vanligaste passningsvägarna. Det är de direkta passningsvägarna som först täcks av försvaret. Är pucken hos vänsterbacken så står motståndarens högerytter, högerback och center som en mur mellan vänsterbacken och vänsteryttern. D´å gäller det att vara vaken och se andra passningsalternativ. Tex till högeryttern. Det är en lång passningsväg som behövs tränas på. Det är lätt att man vinklar passningen en aning fel och pucken går inte alls dit man ville, eller fastnar på en utstickande klubba någonstans på vägen.

Här följer några passningsvägar från vänsterbacken, som man kan ta till istället för att stånga sig igenom ett tätt försvar.

passningar

  • Passa från egna blålinjen rakt över till högeryttern. Det krävs lite fart på pucken för att nå hela vägen fram. Se också till att inte dina egna gubbar står i vägen för passningen. Om motståndaren håller i centern och kanske hugger lite med den, så kan den vara lite vansklig att göra, då den passerar över centerns spår. Denna passning lämpar sig väl att göra i farten om man transporterar pucken nerifrån målet. Man kan lätt trycka iväg pucken med klubban innan motståndaren ser vad man gör. Markerad med röd pil.
  • Ett svårare alternativ är att gå längre upp i spåret och med fria fotens klack – klacka över pucken till högeryttern. Här krävs det massor av kraft då den klackningen inte alls får samma fart som om man använder klubban. Man kan även använda klubban till denna passning, men då blir passningen lättare att genomskåda för motståndaren. Markerad med streckad pil.
  • Man kan också på rent hockeymanér dumpa pucken i sarghörnet. En lång passning framåt. Den går också att enkelt göra i farten. Ett säkrare alternativ än de andra två. Men man får inte komma för högt upp i banan med backen.  Markerad med prickad pil.

Träna passningar kan man aldrig göra för mycket av. Ju säkrare man är på att passa och hålla pucken inom laget desto bättre. Att passa runt och söka läge för ett inspel är A och O. Det blir hopplöst för motståndaren att få tag i pucken, och har de inte pucken så kan de inte göra mål. Men man får inte hålla pucken mer än 5 sekunder per spelare utan att göra något konstruktivt. Sådana är reglerna, och passningar är konstruktivt spel.

En annan rent taktisk fördel med att kunna passa, är att motståndaren blir allt mer frusterad och börjar jaga puck. Och har man fått dem till att aktivt jaga puck, så blir också planen mer öppen för inspel. Motståndaren tappar oftare spelare på fel plats så det blir enklare att göra mål.

Så sätt igång att träna passningar. Minst tio minuter varje dag.

Annonser

One thought on “Lektion 23 – Passningar

  1. Ping: Lektion 23 – Passningar | Bordshockeyskolan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s