Lektion 19 – Spjass

Tidigare tog vi upp Nacka som en centerfint. Det finns fler varianter på centerfinter. Allt för att göra det svårare för motståndaren att veta vad man ska göra. Nu ska vi titta närmare på Spjass.

Spjass har samma utgångsläge som Nacka. Sjass är betydligt knepigare att göra än Nacka, men är väl värd att lära sig. Om man kan både Nacka och Spjass så kan man välja sida. Knepet är att ha samma utgångsläge för båda. Och helst även samma fingergrepp! De som spelat ett tag tittar ofta på hur man håller fingrarna runt spaken för att avgöra om man kommer att göra en Nacka eller Spjass. En del gömmer fingrarna bakom andra handen, eller en bit av tröjan.

SpjassSpjass gör man så här:

  • Ha pucken på spåret precis som när du ska göra en Nacka.
  • Vrid gubben motsols så att klubban petar ut pucken till vänster om spåret. Det ska bli ungefär 1 cm mellan spåret och pucken.
  • Vrid nu runt gubben ett helt varv medsols och klipp till pucken.

Gör detta långsamt till en början. Det är allt för lätt att man i första vridningen skickar iväg pucken ut till motståndarbacken. Med tiden och med mängdträning kommer det att gå snabbare. Samtidigt som man får upp farten på utförandet så kommer man också få fördelen av att pucken inte hinner stanna helt efter första vridningen, vilket gör att det blir lättare att på pucken att lyfta upp mot krysset.

Det tar lång tid att bemästra Spjass. Många kan den men det är få som får till den där riktigt perfekta som är otagbar, även om man står i vägen med målvakten. Jo, det går faktiskt att med rätt teknik och en liten liten tuch med den fria fotens klack, få pucken att gå in vid stolpen på högkant. Då ser det ut som om pucken går rakt igenom målvakten.

Så sätt igång och träna Spjass. Gör också Nacka i samma utsträckning som du gör Spjass. De båda finterna hör ihop och kan man bägge så blir det svårare för motståndaren att veta vilken man kommer att göra.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s