Lektion 18 – Försvar

Det svåranste man kan träna på är försvaret. Man måste helt enkelt ha någon som man spelar mot.

Det finns egentligen inte något helt rätt sätt som alla gör i försvaret och variationerna på försvaret är väldigt olika. Men det finns saker som är bättre än andra. Något som man måste komma ihåg är att man kan inte försvara sig mot allt hela tiden, utan man måste justera sitt försvar efter vad som motståndaren kan tänka sig att göra.

Det första man behöver jobba med är själva målvakten. Utgångspunkten för målvaktarbetet är att stå med målvakten i mitten, med ryggen utåt. Då reflekteras skotten som träffar målvakten, ut mot sargerna och inte rakt ut till motståndarens center. Backarna får ha huvuduppgiften att hålla tätt vid stolparna. Denna taktik kallas för box. Den räcker ofta väldigt långt, men inte hela vägen. Passiva backar som står nera vid stolparna hela tiden ger fritt spelrum för passningar in till centern. Är motståndaren duktig på att göra centerfinter så släpper man in väldigt många mål ändå.

Därför spelar de flesta spelarna med aktiva backar. Allt från aktivt boxspel till någit som kallas för flipperförsvar. Flipperförsvaret bygger på att målvakten täcker upp vid stolpen närmast pucken och backen jobbar högre upp i banan för att täcka av passningsvägarna. De flesta elitspelarna spelar en kombination av flipper och box. Vilket man föredrar och hur mycket man använder sig av de två ytterligheterna är olika från spelare till spelare.

Bäst är att börja med boxspel för att senare när man kan läsa motståndaren gå över till mer av flipper.

Oavsätt vilken variant man kör så har man alltid luckor. Vilka luckor som man väljer att täppa till beror helt och hållet på vem man möter. Om motståndaren är väldigt duktig på att göra snabba Skyfflar så är boxen att föredra. Är han däremot inte så träffsäker på Skyffeln men en rackare på att göra centerfinter, då är det Flipper som gäller. Backen måste upp och störa passningen.

Så tänk på var du har målvakten. När du dessutom släpper målvakten i anfallsmomenten, se till att han står mitt framför målet och inte på tvären vid stolpen. Då kan han rädda ett och annat slumpskott av sig själv.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s