Lektion 15 – Backskott

Många får ett hockeyspel i julklapp. Man packar ivrigt upp det, monterar ihop det och sedan drar julturneringen igång med familjen. Man skjuter hej vilt så fort man får tag på pucken, rakt mot mål. Med lite tur så slinker pucken in bredvid en felplacerad målvakt. Vänterhand håller krampaktigt tag om målvakten i alla lägen så man bara har högerhanden att sköta utespelarna med.

Nu har vi gått igenom en hel del olika varianter på att använda båda händerna och att man ska passa eller finta passningar för att skapa luckor i den andres försvar. Nu ska vi titta på backskott. De där direktskotten som man gjorde när man inte vågade släppa målvakten. Men nu ska vi göra dem med precision. Gör man dem rätt så kan det ge ett mål extra emellanåt. Har man dessutom tränat på att skjuta bra backskott så kan man få ett gratismål någon gång under matchen när man brutit motståndarens inspel.

Backskott kan man göra med både höger och vänster back. Principen är snarlik för dem bägge. Vi börjar med vänsterbacken.

  • backskottLägg upp pucken till höger om spåret strax nedanför egna blålinjen. Den får inte ligga för långt åt höger för då kan motståndaren slå bort den med centern. Ungefär 2 cm från spåret ska puckens kant ligga.
  • Backa backen fem centimeter. Klubban nästan 90 grader rakt ut från spåret, bara en aning framåt med klubbspetsen. Detta för att gubbens naturliga glapp i kuggarna gör att klubbans vinkel ändras något när man träffar pucken.
  • Skjut nu spaken rakt in snabbt och träffa pucken med en snärt. Ju snärtigare desto mer lyft blir det på pucken. Och lyftet behövs för att få pucken att hoppa över motståndarens klubbor på hans center och högerback om han försöker täcka.
  • Pucken far iväg mot målets vänstra stolpe från dig räknat, och förhoppningsvis in i mål.

Använd gärna lite häftmassa och sätt fast motståndarens högerback och center med klubborna mot varandra, för att träna upp snärten. Det kan ta lite tid innan man får till det.

Samma sak kan man göra med högerbacken. Här får man dock lägga pucken på vänster sida om spåret, men tekniken är densamma.

Med lite träning så kan man snart komma underfund med hur man ska vinkla klubban för att få pucken att gå in på vänster eller höger sida i målet. Det är väldigt små skillnader som behövs.

Något som man behöver tänka på är att det inte är tillåtet att lägga upp pucken och skjuta med foten som gubben står på. Skottet måste göras med klubban! Enda gången som man får skjuta med foten är när pucken kommer från en annan spelare.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s