Lektion 14 – Att spela en turnering

Om du inte redan har varit iväg på en turnering så är det dags att börja tänka på att spela mot lite fler än bara familjen eller kompisarna. Att gå med i en klubb är inte helt fel, och finns det ingen klubb i närheten så kan man starta en själv också. Det är inge höga krav som Svenska Bordshockeyförbundet ställer på sina klubbar. Man är helt enkelt några stycken som träffas lite då och då och spelar under ett gemensamt namn. Det bästa är dock att man även tar det här med klubb seriöst. Det kan ju vara kul att få vara med och spela Lag-SM och även interantionella tävlingar för klubbar och lag. De är inte så många men de finns.

När man vill vara med på en lite större tävling så är det läge att bli medlem i Svenska Bordshockeyförbundet – SBHF. Det kostar inte så mycket och man får delta i de större turneringar som SBHF’s klubbar anordnar. De stora turneringarna kan kännas ganska tuffa så man får räkna med att det tar nästan en hel dag, Allternativet är att vara med i en mindre liga eller en mindre turnering. Där är det inte lika mycket matcher och klaras oftast av under en eftermiddag, och man ändå hinner hem till middagen.

Det är mycket psykologi under en turnering. Man behöver tänka på att inte trötta ut sig i de första matcherna, för under en turnering så får man spela mellan 20-30 matcher som nybörjare. Ibland lite mer. Så spar på krutet. Att ta det lugnt är a och o i alla lägen. När man har pucken så ska man inte försöka göra mål så fort man kan. Tvärt om. Här är några tänkvärda saker att tänka på före men också under både turneringen och matcherna.

  • Håll i pucken. Så länge som du har pucken inom laget så kan inte motståndaren göra mål. Jobba dig metodigt upp i anfallszon genom att passa dig fram mellan spelarna. Man får hålla pucken i fem sekunder på varje spelare, så utnyttja det.
  • Släng inte iväg pucken för att komma till skott snabbt. Ju snabbare man passar iväg pucken desto större är risken att man tappar pucken på en felpass.
  • Ha tålamod och koncentrera dig på att göra de saker som just du är bra på.
  • Håll koll på motståndarens val av spakar. Det kan ge dig en tidig varning om vad han tänker göra.
  • Se till att målvakten alltid är i mitten av målet när du är i anfall. Det finns inget värre än när man tappar en puck och målvakten står vid ena kanten.
  • Se till att alla gubbar är nertyckta på sina pinnar ordentligt. En gubbe som sitter för högt upp blir sladdrig och missar allt för lätt pucken.

Så det var några tankar att tänka på. Det finns lika många idéer på vad man behöver tänka sig för som det finns spelare. Alla spelare har sina brister men också sina styrkor. Men ju mer man vet om sina brister och försöker göra något åt dem, desto bättre spelare blir man. Det är inte bara att kunna göra mål som är viktigt, utan sinne för spelet är minst lika viktigt. Alla har inte ett naturligt sinne för spelet från början, men det kommer med tiden.

Nu avslutar vi med att titta på en video mellan två elitspelare. Man kan alrig titta på för få matcher och videos. Live på tävlingar är bäst, men även videos är ett ypperligt sätt att lära sig mera.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s