Lektion 13 – Nacka

Dags för lite mer att sysselsätta sig med vid spelet. Hittills har jag pratat om olika inspel och skott efter en passning. Men ibland händer det att pucken hamnar på centern. Framför målet är det bara en stor vägg i form av motståndarens målvakt. Att skjuta direkt rakt på är ingen idé utan man behöver skjuta vid sidan om målvakten. Men om man flyttar pucken i sidledd så är det ju bara för motståndaren att flytta efter med målvakten och täcka. Det är här som man tar till Centerfinter. Det finns ett flertal olika centerfinter att använda sig av. En del lättare att lära sig och en del svårare. Taktiken med Centerfinter är att man helt enkelt flyttar pucken i sidledd och skjuter i en och samma rörelse. Tillräckligt fort för att motståndaren inte kan hinna med.

Vi ska titta närmare på hur man gör en NackaCenterfinten har fått sin namn efter fotbollspelaren ”Nacka” Skoglund. En mycket skicklig spelare under 1940-60 talet.Centerfinten är väldigt enkel att göra. Med rätt snärt i klubban får pucken att lätta upp emot krysset.

  • Centern står med ryggen mot målvakten.
  • Pucken ligger vid centerns fot i klykan mellan den fria foten och den fasta foten.
  • Pucken ska ligga på spåret och ungefär en centimeter av spåret ska vara synlig närmast målvakten.
  • Vrid gubben medurs så att den fria foten puttar ut pucken åt höger.
  • Vrid nu runt gubben moturs så att klubban slår i pucken i mål.

Börja att göra rörelserna sakta. Mycket sakta. Så sakta som det bara går. Vridningen av gubben ska du kunna göra åt båda håll utan att behöva byta grepp. Det tar ett tag innan man hittar rätt grepp. De flesta håller i spaken med tummen på ovansidan och pek eller långfingrets sida – ungefär de första två lederna från fingertoppen. Ungefär som när man knäpper med fingrarna, men med en spak emellan. Andra gör första vridningen med hela armen för att få mer kraft till andra vridningen. Hur man gör är upp till var och en. Det viktigaste är att man hittar sitt sätt. Mjuk vridning till höger och ett snärtigt avslut.

När man tränar centerfinter så ska man del hitta sitt sätt att hålla. Men man måste också tänka på att man inte gör tiotals centerfinter i rad utan att man släpper spaken minst var femte puck. Detta för att det är minst lika viktigt att ta rätt grepp som att göra centerfinten i sig själv.

Det är av stor vikt att man lär sig minst två centerfinter. En centerfint kan vara direkt avgörande mellan vinst eller förlust. Så träna flitigt. Ju närmare stolpen man sätter pucke ndesto bättre. Det alldra bästa är att träffa stolpen precis så mycket att pucken ställer sig på högkant eller studsar in via målvaktens rygg. Så sätt igång och träna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s