Lektion 11 – Bulldozern

Bordshockeyskolan är välbesökt och jag hoppas att den kommer att ge goda resultat, med fler som är ute på tävlingarna runt om i Sverige. Inte bara i Sverige föresten. Det är flera som är med på lektionerna även från andra länder. Varje lektion eller en del av dem. Det spelar ingen roll i vilken ordning man gör lektionerna, men det finns en viss tanke med att de är numrerade. Grunderna först givetvis och sedan byggs det på med nya varianter som bygger på de tidigare. I alla fall en hel del av lektionerna har en tidigare lektion som grund. Så gör dem helst i nummerordning.

Nu till dagens lektion. En gång i tiden så fick man helt enkelt inte göra denna framspelning. Den var förbjuden enligt reglerna av den enkla anledningen – ->  Motståndaren kunde inte stoppa den!

Nu är den åter igen helt ok att göra och alla de regler som fanns angående passningsvägen mellan högerbacken och centern är borttagna. Tack och lov för det. Dessa regler gav upphov till en om annan osämja bland spelarna, så när Jerry Wikström tog fram en prototyp på en lite annorlunda spårdragning så kunde helt plötsligt vänsterbacken gå in och bryta passningen mellan högerback och center. Hurra!

Så nu blev Både Investeringen och Bulldozern helt lagliga att göra. Och vi ska ta en närmare titt på Bulldozern.

Bulldozern är egentligen inget snyggt spel utan handlar enbart om kraft. Många anser attBulldozern är ful och vill inte själva använda den och ogillar när andra använder den också. Då talar vi om kraft-Bulldozern. Sedan finns också den taktiska Bulldozern. Den är betydligt snyggare. Båda varianterna görs på samma sätt, men förutsättningarna innan är helt enkelt olika. Kraft-Bulldozern trycker sig fram genom försvaret och det är mer en fråga om vem som orkar hålla i sina stänger bäst och har de bästa kuggarna. Inte så snyggt. Den taktiska Bulldozern gör när tillfället ges och motståndaren lämnat vägen helt eller delvis fri. Oftast genom att ha blivit fintad att man ska försöka ta sig fram en helt annan väg.

Så här enkel är Bulldozern:

  • bulldozerPucken ligger hos högerbacken på klubbans baksida, tillhöger om spåret.
  • Centern står längst ner mot egen plan med klubban riktad mot det egna målet.
  • Högerbacken transporterar pucken upp mot centern.
  • När högerbacken kommer fram till centern så vrider man över pucken till centern som samtidigt vrids motsols för att ta emot pucken.
  • Centern transporterar pucken vidare in i mål.

Många gånger så hinner motståndaren försvara sig genom att gå emellan med sin vänsterback. Ibland hinner motståndaren bara nästan försvara sig. Då kan pucken hamna i kläm mellan gubbarna och efter hårt tryckande även fara iväg med hög fart. Åt vilket håll pucken går beror på när och vem som trycker mest och från vilket håll. Med andra ord: Den kan lika gärna gå i eget mål som i motståndarens.

Bulldozern är knappast något som man behöver träna på utan mer känna till. Ta chansen när du får den, för det är ett effektivt sätt att få ett extra mål. Däremot är det inget att bygga upp hela sitt spel på. Det är bara dömt att misslyckas. Har man tur kan man få en chans per match att göra en Bulldozer och det är dumt att missa den chansen om man får den.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s