Lektion 3 – Centrifugen

Då var det dags för ännu en del av bordshockeyskolan. Hoppas att träningen av Skyfflar har gett resultat. OCh du har väl inte glömt bort att träna passningar också? Slå några passningar som uppvärmning varje gång du tränar. De gör mycket för spelet i längden. Nog om det! Jag kommer tjata om det fler gånger.

Nu till dagens uppgift.

Det är inte bara från högeryttern som man kan göra mål. Vänsteryttern är också en utmärkt passningsläggare. Vänsteryttern är dock lite mer knepig att kontrollera, för spåret viker av i 90 grader in bakom målet. Detta gör att gubben får eget liv i sarghörnet. Det kan man uttnyttja när man hanterar pucken. Så prova det här först så du ser:

  • Stå vid tekningscirkeln med klubban rak mot sargen och ha pucken intill sargen på klubbans forehandsida.
  • Tryck in spaken rakt så att gubben för pucken framåt mot sarghörnet. Vrid inte på spaken.
  • Tryck in spaken långsamt vidare förbi sarghörnet.

Om du inte vridit på spaken så kommer gubben att lämna pucken och gå förbi pucken strax efter sarghörnet och pucken hamnar på klubbans backhandsida. Om du nu – fortfarande utan att vrida på spaken – drar tillbaka spaken så kommer gubben att fånga upp pucken men nu på backhandsidan. Ett enkelt sätt att få pucken på rätt sida av klubban för att kunna passa in pucken till centern. Prova detta några gånger. Det är inga problem att göra detta fort så länge som du inte vrider på spaken.

Prova nu att göra om samma sak men vrid gubben lite medsols när du passerar sarghörnet. Pucken ska nu passas längs med sargen över till högeryttern. Det är bra att veta vad som händer i sarghörnet så du inte blir förvånad över att pucken far iväg ibland.

Nu ska vi göra en Centrifug.

För att göra en centrifug så börjar man med pucken på klubbans backhandsida. Även denna gång är det centern som gör själva målet och vänsteryttern står för passningen.

  • Placera pucken på vänsterytterns klubba, på backhandsidan, i höjd med mitten av tekningscirkeln.
  • Centern placeras på samma sätt som när man gör en Skyffel. Uppe vid mittcirkeln med ryggen mot målet. Ha dock klubban mer riktad mot målet så en kan fånga in pucken lättare.
  • Börja med att passa långsamt första gångerna så att pucken passerar centerspåret strax under blålinjen.
  • Möt pucken med centern så att pucken skjuts mot mål.
  • När passningen kommer dit den ska så börja med vänsteryttern nere vid förlängda mållinjen, och transportera pucken upp till tekningscirkeln för att passa. Det ska bli en enda rörelse. Och när det fungerar, så börja med utgångspunkten som på bilden. Nere nästan bakom mål.

Träna första gångerna långsamt så du ser vad som händer. Öka sedan farten lite grann. Även här kommer pucken att lyfta från isen när det blir lite mera fart på både passning och skott. Om skottet går långt ut till höger om målet så vinkla in klubban på centern lite mer mot målet. Skottet ska sitta från mitten till högra stolpen. Ju närmare stolpen desto större chans att komma förbi målvakten.

Centrifugen kan du göra både i rörelse och stillastående, och från alla platser längs med vänsterytterns spår. Det är alltid bra att träna in så att man kan slå passningen från i alla fall 2-3 olika ställen. Vi återkommer till det i andra delar av Bordshockeyskolan.

Centrifugen kan man även göra med att möta passningen med centern vänd åt andra hållet. Det är betydligt svårare att bemästra, då det dels behövs lite bättre tajming i skottet samt att man behöver vrida centern pyttelite medsols då centern träffar pucken. Men väl värd mödan att träna in.

Centrifugen tar i allmänhet betydligt längre tid att lära sig, och många ger nästan upp. Men det är faktiskt bättre utdelning i form av mål på Centrifuger än på Skyfflar. Så träna mycket på Centrifugerna. Det lönar sig.

 

In English

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s