Lektion 2 – Skyffeln

Då var det dags för ytterligare en lektion inom bordshockeyn. Har du tränat ordentligt på att passa? Glöm inte att varje gång som du ställer dig vid spelet så ska du slå några passningar mellan gubbarna. Bra som uppvärmning och man kan aldrig passningsträna för lite. Så innan du läser vidare så spå några passningar.

Nu till dagens träning. Nu ska vi träna på något som kallas för SkyfflenSkyfflen är en av alla varianter på inspel som man kan göra och en av grundinspelen som man måste lära sig.Skyffeln är ett snabbt och effektivt sätt att göra mål och ganska lätt att lära sig. Skyffelnanvänds dessutom flitigt av elitspelarna i kombination med en del finesser. Skyffeln kan göras på många olika sätt, men här tar vi upp det grundläggande sättet och badträningen för att göra en Skyffel. När man kan grunden så kan man senare prova på att göra varianter på den. Men börja med att lära dig grunden ordentligt. Det är lätt hänt att man provar på varianter för tidigt. SkyffelGrundskyffeln ska man kunna göra utan att tänka på hur man gör den. Det tjänar man på i längden.

  • Håll högeryttern så att den står mellan mittlinjen och offensiva blålinjen. Klubban in mot sargen så att gubben står med ryggen mot målet.
  • Pucken ska ligga “bakom” gubben mot den fasta foten (den som gubben sitter fast med) och lite mot den fria foten.
  • Centern ska stå uppe vid mitcirkeln, med ryggen mot målet. Klubban åt höger, lite snett framåt.
  • Vrid högeryttern motsols så att pucken passas in mot centerspåret rakt in längs med blålinjen.
  • Centern skjuter man bara rakt fram i sitt spår så att gubben möter pucken i farten på klubbans baksida.

Gör detta långsamt och när du träffar rätt så glider pucken in i målet på höger sida (Bilden stämmer inte riktigt överens med verkligheten). Vartefter man blir säkrare så kommer också hastigheten att öka på både passningen och skottet, så gör Skyffeln sakta.

Vartefter grundtekniken sitter så kan man prova att vinkla centern några grader från grundpossitionen. Alla har sin egen timing så där får man prova sig fram för att hitta just sin egen vinkel. Till en början så kommer pucken att gå längs med isen, men när farten ökar så kommer även träffen med centern att bli snärtigare och då lyfter pucken och sitter allt högre upp i målet. Försök att träffa målet strax intill stolpen. Där är pucken mer svårfångad. Att skjuta mitt i målet är mycket lättare så det kan man ändå.

Tänk på att även stolpträffar och strax utanför också är bra skott. Då har man nästan gjort mål, och att chansen ökar att den sitter nästa gång. Dessutom så kan en stolpträff skrämma motståndaren.

Nu har vi tagit hur man gör en Skyffel. Då kan vi också prata om hur man gör en Skyffel i bortre.

  • Samma utgångsläge för högeryttern.
  • Centern står på samma possition, men nu har man klubban rakt mot målet längs med spåret.
  • Passa in på samma sätt, men nu när centern kommer med klubban före så styrs pucken in vid bortre stolpen.

Ta det sakta första gångerna så att du får ordning på grejorna. Även här kommer pucken att lyfta när farten ökar.

Så nu har du två nya saker att träna på. Skyffel och Skyffel i bortre. Kom ihåg att Skyffeln kan man göra från alla punkter längs med högerytterns spår. Men träna in grunden först från ett ställe. Utöka det till att kunna göra samma passning från ytterligare ett par possitioner längs med högerytterns spår. Använd linjer och tekningscirklar som referenspunkter.

Så lycka till med träningen, så ses vi igen i nästa del av Bordshockeyskolan.

 

In English

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s