Lektion 1 – Våga och vinn

Varför inte börja spela bordshockey. Det är väldigt roligt, väldigt enkelt, och vem som helst kan träna upp sig till att bli Värlsmästare på några år. Så här kommer en bordshockeyskola för alla som är intresserade av att lära sig grunderna.

Det första man behöver lära sig är lite grundläggande saker, så vi tar ett par bra saker att börja med.

Våga släppa målvakten. Alla börjar vi våra trevande försök att spela hockeyspel hemma hos någon kompis, eller så har man fått ett hockeyspel i julklapp. Krampaktigt håller man målvakten med ett fast grepp med vänsterhanden och kämpar med att försöka skjuta in pucken i mål med högerhanden, med varierande resultat. Oftast så missar man målet förutom de gånger som man med lite tur kan få den att studsa in. Väldigt ineffektivt.

Man kan och ska släppa målvakten för att få ett effektivare och bättre spel. Då kan man använda båda händerna till utespelarna och helt plötsligt så kan man passa mellan gubbarna. Mycket bättre att kunna passa sig förbi kompisens backar än att försöka skjuta genom dem.

Passningar är grunden. Att kunna passa mellan gubbarna är något som man måste kunna. Elitspelarna lägger ner mycket träning på att kunna passa mellan alla gubbarna från alla platser på plan.  Det är som i verklighetens hockey. Laget passar sig fram över banan för att söka efter ett läge att skjuta pucken in i öppet mål. Samma sak gäller även i bordshockeyn. Det är inte alltid som det är fritt fram att skjuta på mål, och då behöver man kunna spela till en annan spelare som har öppet läge istället. Är man dessutom bra på att passa runt pucken på plan så kommer kompisen snart att tappa bort ett par spelare på fel plats och vips så har man ett kanonläge att göra mål.

Är man duktigt på att passa så blir det också lättare att göra olika kombinationer så somSkyffeln, Velodromen, Gretzky, Rockaden, Kniven, Fifflaren m fl. Alla dessa och fler därtill kommer i de överiga delarna av Bordshockeyskolan.

Så första träningsläxan är passningar:

  • Ställ dig vid spelet. Låt bli målvakten. Aja baja att röra den just nu. Börja med pucken på högerbacken. Slå en passning över till vänsterbacken. (Se till att den andra centern står vid mittcirkel). Ta emot passningen med vänsterbacken. Passa tillbaka till högerbacken. Fortsätt att träna denna passning fram och tillbaka tills du kan göra tio passningar utan att tappa bort pucken.
  • Passa nu vänsteryttern till centern. Vänsteryttern är lite klurig då spåret inte är riktigt rakt och dessutom har “eget liv” bakom målet. Passa fram och tillbaka mellan centern och vänsteryttern. När du kan göra tio passningar utan att tappa bort pucken så gå till nästa övning.
  • Gör nu om samma sak mellan högeryttern och centern. Nu får du ha koll på centern med vänsterhand istället för höger vilket är helt korrekt. Tio passningar utan att tappa pucken även här.
  • Nu blir det lite svårare. Diagonalpassningarna vänterback-högerytter och högerback-vänsterytter står på tur. Här ska pucken passera flera spår så flytta undan spelare som står ivägen. Dessutom så är det väldigt lätt att med yttrarna slå pucken i eget mål. Därför att denna passningsträning också viktig att kunna. För om man kan den så minskas också risken för självmål om man måste göra en bakåtpassning.

Så där ja. Nu kan du ta första steget in i bordshockeyns roliga värld. Kom ihåg att passningar alltid är grunden till att vinna matcher.

Vi ses igen i nästa del av Bordshockeyskolan.

 

In English

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s